Rahmi M. Koç Müzesi, İstanbul’un Hasköy semtinde, Haliç kıyısında bir sanayi müzesidir. İşadamı Rahmi Koç’un desteği ile açılmıştır.
Rahmi M. Koç Müzesi önce Lengerhane Binasında kurulmuştur. 1991 yılında alınan Lengerhane Binasının restorasyonu Garanti Koza firması tarafından yapılmıştır. Orijinal binaya camlı bir rampa ile geçilen yeraltı galerisi ilave edilmiş ve Aralık 1994’de açılmıştır. Müzenin ilk bölümünün süratle büyümesi ile 1996 yılında Haliç’in kıyısında, Lengerhane Binasının tam karşısında, bir harabe olarak duran Hasköy Tersanesi alınmıştır. 14 terk edilmiş bina ve tarihi kızak orijinaline sadık kalınarak restore edilmiş, ve müzenin ikinci kısmı Temmuz 2001’de açılmıştır. Müze halihazırda 11.250 m2‘lik kapalı alana sahiptir.2004 yılında Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı Müze’nin kuzey tarafından bitişiğinde bulunan ve önceden Tekel’e ait olan parselin satış ihalesine girerek aldı. Bir süre otopark ve çocuk oyun alanı olarak kullanılan bu 7000m2lik alan yapı izinlerinin alınmasından sonra 2007 yılında açıldı.
Türkiye’de Sanayi, Ulaşım, Endüstri ve İletişim tarihine adanmış ilk önemli müzedir. Haliç’in kıyısında, endüstriyel arkeolojinin önde gelen örneklerinden olan muhteşem binalar içinde yer alan koleksiyonu gramofon iğnesinden gerçek boyutlarda gemilereve uçaklara kadar uzanan, kara, hava, deniz ve demiryolu taşıma araçları, mühendislik örnekleri, iletişim araçları, bilimsel aletler, modeller ve oyuncaklar gibi binlerce objeyi içeren bir çok konu sergilenmiştir.
Müze, konumu, bulunduğu tarihi mekan ve İstanbul’un her iki yakasına da yakın oluşuyla oldukça iddialıdır. Müzenin dünya çapındaki beğenisi, bünyesindeki yetenekli mühendisler ve zanaatkarlar tarafından yaratılmış, insanoğlunun dehasını ve çalışkanlığını yansıtan objelerden kaynaklanmaktadır.
Özellikle çocuklar “ne nasıl çalışır” bölümümüze bayılıyor. Başka nerede antika bir otomobile binebilir, gerçek bir uçağın kokpitinde oturarak kontrol panelini deneyebilir, veya bilimsel deneyler yapabilir… Ayrıca haftasonu Haliç kıyısında ücretsiz tren yolculuğuna katılabilir, veya fen öğretmenlerinin kurallarını anlattığı deneyleri gözlemleyebilirler.
Ziyaret sırasında Tearoom’da, Müze mağazında, Barbarossa Pub, Halat Restaurant ve Café Du Levant’ta mola verebilirsiniz. Müze stilinde dekore edilmiş Halat Restaurant, Café Du Levant ve Barbarossa Pub pazartesi hariç hergün geç saatlere kadar açıktır.
Cumartesi veya Pazar günleri müze 19:00’a kadar açık kalmaktadır.
Fotoğraflar : Şevki Silan
Kaynak : İnternet