Film hareket kavramını gösterirken birbirini takip eden kareleri hızlı oynatarak bunu izleyiciye aktarır.
Fotoğraf ise bunu tek karede göstermek zorundadır.
Hareket eden nesnenin net, arka planın flu olmasını sağlayacak şeklinde çekilen fotoğraflar bu duyguyu izleyiciye yansıtır.
Pan fotoğrafı, hareket eden nesnenin hareketini hız hissini verecek şekilde fotoğrafa aktarılmasıdır.
Yapılacak çekimlerde tripot ya da monopot kullanılması sizin daha net fotoğraf çekmenizi sağlayacaktır.
Diğer önemli bir konuda ışığın biraz düşük olmasıdır. Pan fotoğraflarında düşük enstantane değerleri kullanacağımızdan yüksek ışık koşullarında en kısık diyafram değerleri bile bize doğru pozlanmış bir fotoğraf çekme imkanı vermeyecektir.
Fotoğraf makinamızı tripota/monopota yerleştirdikten sonra makinamızı enstantane öncelikli çekim moduna getiriyoruz. Estantane değerimizi çekeceğimiz nesnenin hızına bağlı olarak 1/30, 1/15, 1/8, 1/4 gibi değerler atayabiliriz. En doğru değeri bir iki çekimden sonra bulabilirsiniz.
Farklı hızlardaki nesneler için farkı entantane değeri kullanmalıyız..Hızla giden bir araç için 1/100 uygun iken, aynı değeri bir bisikletin geçişinde kullanmamız doğru olmayacaktır.
Pan fotoğraf çekiminde iki yol izleyebilirsiniz;
-Netliği çekeceğimiz nesnelerin geçeceği bölgeye yapıp otomatik netleme modundan çıkartıp manuel moda getiriyoruz.
Fotoğraf makinamızı çekeceğimiz nesnenin geliş yönüne çevirip nesne kadraja girdiğinde onun hızına paralel bir şekilde takip edip tam karşımıza geldiğinde deklanşöre basıp nesneyi takip etmeye devam ediyoruz.
– Fotoğraf makinamızı çekeceğimiz nesnenin geliş yönüne çevirip nesne kadraja girdiğinde deklanşöre yarım basarak nesneyi netliyoruz, elimizi deklanşörden kaldırmadan onun hızına paralel bir şekilde takip edip tam karşımıza geldiğinde deklanşöre basıp aynı hızda nesneyi takip etmeye devam ediyoruz.(Bu seçenekte netleme olarak makinanızı sürekli netleme modu’na -AL-Servo-getirmelisiniz.)
Çekeceğiniz nesnelerin daha anlaşılır olması için, koyu renk objeler için açık renk, açık renk objeler için de koyu renk arka plan olmasını sağlayın.
Doğru ve istediğiniz gibi bir fotoğraf elde edene kadar sabırla deneme yapmalısınız….
Yazı ve Fotoğraflar: Şevki Silan