Hepimiz çektiğimiz fotoğrafların son derece keskin ve net olmasını isteriz.
Çektiğimiz bir fotoğrafın kompozisyon kuralları ve ışık değerleri iyi olsa bile eğer fotoğrafımız yeterince keskin ve net değil ise kayda değer bulunmayacaktır.
Dolayısı ile “keskinlik” iyi fotoğrafın parametrelerinden bir tanesidir.
Her ne kadar kaliteli bir objektif kullansak da, keskinlik, sadece objektif ile ilgili olmayıp makine ayarlarımızı da ilgilendirmektedir.
Sabit odaklı (prime) objektifler kullanılsa bile aşağıda bahsedeceğim konulara dikkat edilmediği takdirde net ve keskin fotoğraf çekemeyeceksiniz demektir.
Keskin ve net fotoğraf çekmek için dikkat edilmesi gereken konular;
-Yüksek enstantane değeri kullanın.Enstantane değeri ne kadar yüksek ise o derecede keskin fotoğraflar elde edilir.
Elde çekim yaparken “elde tutuma kuralı”na özen göstermelisiniz. Full frame bir makine ile 300 mm odak uzaklığı ile çekim yaparken ideal keskinlik için, en düşük enstantane hızınız 1/300 olmalıdır. Daha düşük hızlarda fotoğrafınız flu olacaktır.
Croplu makinalarda ise, objektifin odak uzunluğunu crop oranı ile çarpmanız gerekir. Örneğin, 300 mm odak ile çekim yapıyorsanız ve crop oranınız 1,5 ise enstantane değeriniz en az 1/450 olmalıdır.
-Objektifler genelde en açık diyaframda keskin sonuçlar vermezler. Her objektifin ideal keskinliğe ulaştığı diyafram aralığı 5.6-8 arasıdır. Mümkün olduğunca bu değerlerde çekim yapmaya çalışın.
-Ayna kaldırma; DSLR makinalarda aynanın hareket etmesi de netsizliğe yol açabileceğinden aynayı kaldırabilirsiniz. Denklanşöre ilk basımda makina aynayı kaldırır, ikinci defa denklanşöre basıldığında da perde kalkar ve fotoğraf çekilir.
-Gren oluşması keskinliği azaltacağından mümkün olduğunca en düşük ISO değerinde çekim yapın.
-Net olmasını istediğiniz objeye netlik yapmak için makinenizin çok noktalı netleme sistemini kullanmayıp sadece tek nokta AF sistemini kullanın.
-Objektifinizin titreşim önleyici sistemini (VR/IS) aktif hale getirin.
-Tripot ya da monopot ile çekim yapın. Ancak bu durumda çekim yaparken objektifinizin titreşim önleyici sistemini (VR/IS) kapatın.
-Tripot üzerinde olsa dahi deklanşöre basılması da titreşim yaratacağından uzaktan kumanda/kablolu kumanda kullanın ya da makinanın self timer özelliğini aktif hale getirin.
-Makinanızın sensörü çok yüksek megapiksel değerlerine sahip değilse, çektiğiniz fotoğrafı fazla kestiğinizde (cropladığınızda) pikseller azalacağından fotoğrafınızın keskinliği de azalacaktır.
-JPEG yerine RAW çekerek, görüntüyü sonradan işleyin. Birçok makina JPEG çevrimi sırasında keskinliği de azaltır.
-Mümkün olduğunca UV filtrelerden kaçının. Sadece 3000-4000 metre yükseklikte yaptığınız çekimlerde kullanın.
-Diğer filtreler; Polarize ya da ND filtre kullanacağınız durumlarda kesinlikle kaliteli filtre kullanın.
Bu arada tabi ki kaliteli bir ışık olmazsa olmazımız…
Yazı ve fotoğraflar : Şevki SİLAN