Sülüklü Göl

Sevki_Silan_Suluklu_Gol_IMG_2579

Sülüklü göl, Bolu ili, Mudurnu   ilçesine bağlı Tavşansuyu köy sınırları içinde bulunan ve tektonik hareketler sonucunda oluşmuş bir heyelan set gölüdür. Akyazı, Mudurnu ve Göynük ilçe topraklarına sınırı vardır.

Sülüklü göl Tavşansuyu köy merkezine 9 km mesafede yer almaktadır. Etrafındaki doğal yaşam alanı ile birlikte 809 hektarlık bir alana sahip olup sadece gölün alanı ise 60 dönümdür. 1200 rakımda bulunan gölde birçok endemik bitki türü ve yabani hayvan tespit edilmiştir. Su kaynağını Davlumbaz yaylası eteklerinden çıkan Hongurdak deresinden almaktadır. Gideri konusunda kesin bir bilgi olmamakla birlikte Tavşansuyu deresine alt akıntısının olduğu tahmin edilmektedir.

Sevki_Silan_Suluklu_Gol_T1A7815 Sevki_Silan_Suluklu_Gol_IMG_2490.jpg

 

 

 

 

 

Orman Bakanlığı tarafından 30 yılı aşkın süre yaban hayatı koruma alanı statüsü verilen Sülüklü göl 2011 yılında bu statüsünden çıkartılarak tabiat parkı statüsüne dönüştürmüştür. Daha sonra ise köy tüzel kişiliğine kiralanmıştır. Şu an köy muhtarlığı tarafından kapı giriş ücreti alınarak işletilmektedir.

Mudurnu’nun 50 km güneybatısında, Göynük’ün 15 km kuzeydoğusunda, eski Akyazı yoluna 9 km uzaklıktadır. Trekking için uygun olan göl çevresi, milli parklar yönetimi tarafından tabiat parkı olarak koruma altına alınmıştır.

Sevki_Silan_Suluklu_GolIMG_2508 Sevki_Silan_Suluklu_Gol_T1A7894

 

 

 

 

 

Sülüklü Göl uzmanların yaptığı incelemeye göre yaklaşık 3 asır önce 1703 yılında oluşmuştur. Göl oluşurken tektonik hareketler sonucunda toprak alan çökmüştür. Çökme sonrası toprakta bulunan çam ve meşe ağaçların üst kısımları dikili şekilde çürümeden su yüzeyinde kalmış ve özellikle yaz sonu suların azalmasıyla birlikte gölün içinde ilginç bir manzara oluşturmaktadır. Göl içindeki ağaçlar Sülüklü Göl’le yaşıttır ve en az 300 yıldır su içinde çürümeden durmaktadırlar.  Gölün içindeki dikili ağaçlar tabiatta nadir rastlanan durumlardan biri olduğu için sülüklü göl tabiat parkı ve koruma alanı ilan edilmiştir. Sülüklü Göl’ün rengi mevsime göre değişmekte ve turkuaz ya da yeşil renkte olmaktadır.

Heyelan sonuçu oluşmuş birkaç gölden birisi olan Sülüklü Gölde fazlaca sülük bulunduğundan bu adı almıştır. Göle sonradan atılan balıkların etkisiyle günümüzde fazla sülük kalmamıştır. Heyelanla birlikte göl içinde kalan ağaçların kökleri hâlâ görülebilmektedir. Göl çevresi ormanlarla kaplıdır.

Sevki_Silan_Suluklu_Gol_IMG_8622 Sevki_Silan_Suluklu_Gol_IMG_8553

 

 

 

 

 

Dibi balçık olan gölde yüzmek tehlikelidir. Göl alanında kamp yapma imkanı vardır. Ziyaretçilerin çoğunluğu İstanbul’dan gelen günübirlik turlardır. İlkbahar ve sonbaharın gezi için uygun olduğu alanda, ilkbaharda çuha, kardelen, siklamen, ters laleler açar.

Sülüklü Göl, bitki ve hayvan türü çeşitliliği açısından titizlikle korunması gereken eşsiz bir tabiata sahiptir.

Sevki_Silan_Suluklu_Gol_MG_3909

Bölgede Karadeniz ve Marmara iklimine has çok çeşitli bitki örtüsü mevcuttur. Sülüklü Göl’ün rakımı 1200 olduğu için yayla bitki örtülerinden bazıları da göl çevresinde yetişmektedir. Bölgede bazılarının ülkemizdeki türü yok olma aşamasına gelmiş çeşitli yaban hayvanları yaşamaktadır. Sülüklü Göl alabalık ve başlıca şu hayvan türlerini barındırır. Göl içinde; alabalık, abant alası, gökkuşağı alabalığı vardır.

Ormanlarında ise tavşan, ceylan, karaca,boz ayı, tilki, kurt, yaban kedisi, yakınındaki Tavşansuyu Deresinde de kırmızı benekli alabalık yaşamaktadır.

Sülüklü Göl balık avı ve diğer yaban hayvanların avlanması yasak olan bir bölgedir bu nedenle avlanma sıkı kontrol altında yasaktır.

Sevki_Silan_Suluklu_Gol_IMG_8654 Sevki_Silan_Suluklu_Gol_IMG_8637

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotoğraflar : Şevki Silan

Kaynak: Internet

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir